Δευτέρα,18 Απριλίου 2011

             Εταιρεία Φιλομαθών Εραστών

 

Συγγραφέας : ΓΚΡΙΝΤΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 Εκδόσεις :     ΓΡΗΓΟΡΗΣ

- Χρονολογία Έκδοσης: 2011
- Σελίδες: 355

 

    Είναι ο τίτλος του 5ου μυθιστορήματος του βραβευμένου με το βραβείο “Μ. Λουντέμη” συγγραφέα και  Συμπατριώτη μας Σπύρου Γκρίντζου που  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γρηγόρη”.     

    Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι από τα έργα του το μυθιστόρημα "Παραλάβατε διορισμόν" έγινε στην συνέχεια τηλεοπτική σειρά  και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 284 όπου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ψηφιοποίησε! .Δείτε σκηνές εδώ.

 

 

http://www.kerpini.gr/GRINTZOS/Gkrintzos.files/GRIN_ETAIREIA.jpg

    

Περιγραφή:

 

   Το κέντρο προσοχής στο νέο μυθιστόρημα του συμπατριώτη μας Σπύρου Γκρίντζου με Τίτλο "Εταιρεία Φιλομαθών Εραστών" είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γύρω από το οποίο πλέκεται μια πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνίστρια μια πολύ καλλιεργημένη και φιλόδοξη τριαντάχρονη στους χώρους του οποίου αναζητά μια ενδιαφέρουσα γνωριμία.

     Αυτή στα τριάντα της, είχε επινοήσει ένα πρωτότυπο τρόπο να "αλιεύει" τις γνωριμίες για τα εκλεκτά της γούστα. Αυτός, ένα εκλεκτό της θύμα. Όμως, ακόμα και τότε, δεν μένει ικανοποιημένη. Η ίδια έχει παγιδευτεί από την "έλξη του τζόγου" που δημιουργεί η μέθοδός της. Όμως, σε μια τέτοια υποτιθέμενη "εμπλοκή", προκύπτουν αναπάντεχες εκπλήξεις. Ο γοητευτικός αυτός άνδρας που γνωρίζει αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από μία τυχαία γνωριμία. Δεν μπαίνει μόνο στη ζωή της αλλά και στο παρελθόν της οικογενείας της. Άραγε αυτή η κατάρα της οικογενείας της να μένουν όλα τα θηλυκά μόνα τους, μπορεί να σταματήσει;

   Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με αναγνωρίσιμους και καθημερινούς χαρακτήρες γραμμένο με χιούμορ και με μια πολύ διεισδυτική ματιά πάνω στο πλέγμα των ανθρωπίνων σχέσεων σήμερα σε μια μεγαλούπολη. Ο Σπύρος Γκρίντζος, ο οποίος δεν μας συνηθίζει να γράφει για τον αστικό χώρο (Ο "Γκόρκας και το "Παραλάβατε διορισμόν" είναι καθαρά έργα της υπαίθρου), μας αιφνιδιάζει ευχάριστα με την επάρκεια του και την άνεση που κινείται πλέον στον αστικό χώρο. Ένα πραγματικά συναρπαστικό μυθιστόρημα με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις, γραμμένο με μια ανάλαφρη ματιά που ακτινογραφεί σε αρκετό βάθος τον κοινωνικό καμβά μιας μεγαλούπολης όπως είναι σήμερα η Αθήνα.

 Στην Αθήνα, που δεν έχει πλέον όρια, όπου η ίδια η πόλη δεν ελέγχει το μέγεθος της και τους ανθρώπους της, κατά πόσο αυτοί οι δύο πρωταγωνιστές θα μας δώσουν ένα σύγχρονο στίγμα της υφής της ζωής, της βιωμένης μοναξιάς και τον αποκλεισμό που δημιουργεί ακόμα και η ίδια η πνευματική καλλιέργεια;

 

      Παρόλα αυτά, το βιβλίο με τον "ερεθιστικό τίτλο", διατηρεί μια πολύ αισιόδοξη ματιά.