ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Εκτύπωση

 

 Επιστροφή στην Αρχή
 Top

Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Περιβάλλον

Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2007



α) Οι πολέμιοι των Αιολικών Πάρκων.

Καθώς γιγάντια αιολικά πάρκα κατασκευάζονται εν ριπή οφθαλμού από το ένα άκρο στο άλλο στην Ευρώπη και με συχνότατο το φαινόμενο της παράκαμψης των τοπικών κοινωνιών, οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι μόνο το 2005 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 1.808 MW, στην Ισπανία 1764 MW και στην Πορτογαλία 500 MW.

Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς EUROPA NOSTRA, στην συνάντηση της Χάγης το Σεπτέμβριο του 2004, συζήτησε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, της γρήγορα αναπτυσσόμενης χρήσης της αιολικής ενέργειας, τονίζοντας πως μοιράζεται τις σοβαρές διεθνείς ανησυχίες για τις κλιματολογικές αλλαγές. Η Ομοσπονδία επεσήμανε πως, οι εθνικές ενεργειακές πολιτικές στη πλειονότητά τους δεν εξετάζουν επαρκώς την πλευρά της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και της προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και δεν καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προωθηθούν όλες οι μορφές ανανεώσιμης ενέργειας "Αντιθέτως τείνουν να εστιάσουν υπερβολικά στην αιολική ενέργεια προσφέροντας εξαιρετικά ελκυστικά κίνητρα και χαλαρή νομοθεσία, αποτυγχάνοντας να κάνουν έτσι μια ισορροπημένη αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της".

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις όμορφου τοπίου σε όλη την Ευρώπη να κυριαρχούνται τώρα από ομάδες όλο και μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, μετατρεπόμενες σε βιομηχανικές ζώνες και με επακόλουθο την καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους "πολέμιους των αιολικών πάρκων", σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δημιουργείται μια κατάσταση όπου κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν εξετάζονται επαρκώς οι κοινωνικές, οικονομικές τουριστικές ιστορικές, πολιτικές επιπτώσεις καθώς και οι επιπτώσεις στην άγρια φύση και στα τοπία, ενώ τέτοιου είδους διαδικασίες θα έπρεπε να περιλαμβάνουν εκτεταμένες διαβουλεύσεις και λαμβάνουν υπόψη τους πάντα τον αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία..

β) Αντικειμενική πληροφόρηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις των Α/Γ.

Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας παγκόσμια συνοδεύτηκε, όπως ήταν επόμενο, από την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι οι φόβοι που εκφράζονται, είναι άλλοτε υπερβολικές, άλλοτε υποκινούμενες και άλλοτε εξωπραγματικές. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, όπου οι αντιδράσεις έχουν κάποια βάση και γι
ʼ αυτό χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση. Εξάλλου είναι αποδεκτό, ότι οποιοδήποτε έργο του ανθρώπου στη φύση έχει επιπτώσεις. Σύμφωνα όμως με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, πρέπει κάθε έργο να υπόκειται σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να επιλέγεται η βέλτιστη και πλέον ωφέλιμη για τον άνθρωπο και τη φύση λύση.

γ) Γιατί τόση ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας παγκόσμια.

Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια από μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκπομπές των λεγομένων "αερίων του θερμοκηπίου" που συνοδεύουν αναπόφευκτα την παραγωγή ενέργειας από συμβατικά καύσιμα. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι η ανάπτυξη των Α.Π.Ε και ιδιαίτερα της αιολικής, είναι η μοναδική μεσοπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών. Τα οφέλη επίσης από τη χρήση αιολικής ενέργειας είναι πολλά, όπως:

- O άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα μας παρέχεται δωρεάν.

- Η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογία ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον.

- Προστατεύει τη Γη καθώς μια κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μια κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.

- Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

- Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.

- Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

δ) Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στον άνθρωπο και το περιβάλλον;

Οι πλέον διαδεδομένες ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών, έχουν να κάνουν με:

α) Το θόρυβο των ανεμογεννητριών, β) Προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, γ) Αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου, δ) Επίδραση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ε) Επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών.

α) Θόρυβος:

Πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα, αλλά μπορεί ν
α αντιμετωπισθεί προληπτικά. Στις ανεμογεννήτριες ο εκπεμπόμενος θόρυβος μπορεί να υπαχθεί σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση του: δηλαδή μηχανικός και αεροδυναμικός. Ο πρώτος προέρχεται από τα περιστρεφόμενα μηχανικά τμήματα (κιβώτιο ταχυτήτων. ηλεκτρογεννήτρια, έδρανα κλπ), ο δεύτερος προέρχεται από την περιστροφή των πτερυγίων.

Συνεχίζεται...

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ  ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

Αιολικά πάρκα

Γράφουν οι:
Γιάννης Ραυτογιάννης Δρ Δασολογίας 
Σταύρος Κοσμάς Δασολόγος

Το τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος στην περιοχή μας για την κατασκευή αιολικού πάρκου. Τα αιτήματα κατασκευής του αιολικού πάρκου αναφέρουν ότι θα αποτελείται από 5 τμήματα (Κεφαλόβρυσο, Πικροβούνι, Κοκάλια, Καράβι-Αλογοβούνι, Τύμπανο - Τρυπητήρι) τα οποία καλύπτουν το 60% των ανατολικών κορυφογραμμών και ορίων του Νομού Ευρυτανίας. 
Η υλοποίηση του εν λόγω πάρκου θα προκαλέσει μεγάλες και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με πολλαπλές παράπλευρες οικονομικά και κοινωνικά δυσμενείς επιπτώσεις.

Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο να παραθέσουμε τις απόψεις μας οι οποίες προκύπτουν απ' την άμεση γνώση της περιοχής μας και των οικολογικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και από την αναζήτηση απόψεων από χώρες και φορείς που ήδη έχουν εμπειρία στα ζητήματα αυτά .
Παρακάτω αναπτύσσονται οι βασικότερες επιπτώσεις ανάπτυξης αιολικών πάρκων. 

Τοπίο
Οι καλύτερες περιοχές για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών είναι τα υψηλότερα σημεία, αυτά δηλαδή που κυριαρχούν συνήθως στα τοπία και τα χαρακτηρίζουν. Οι ανεμογεννήτριες κυριαρχούν στο τοπίο και το εκμηχανίζουν. Μεγάλη οπτική υποβάθμιση προκαλούν και τα χωματουργικά έργα εγκατάστασης και πρόσβασης στις ανεμογεννήτριες, δηλ. δρόμοι, ισοπεδώσεις, εκσκαφές για τη θεμελίωση των ανεμογεννητριών κλπ. Η Υπηρεσία για την Προστασία της Υπαίθρου της Αγγλίας σε αναφορά της στην Κυβέρνηση θεωρεί ότι τα αιολικά πάρκα είναι μία μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και προτείνει να δημιουργούνται σε ήδη υποβαθμισμένες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κορυφογραμμή όπου προτείνεται να γίνει το αιολικό πάρκο είναι ορατή απ' την πόλη του Καρπενησίου, τον Εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου, καθώς και από πολλούς επαρχιακούς δρόμους και χωριά του νομού.

Διάβρωση
Τα έργα υποδομής για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα εκθέσουν χιλιάδες τόνους εδάφους στον αέρα και τη βροχή με αποτέλεσμα την εκτεταμένη διάβρωση. Το έδαφος στις κορυφογραμμές έχει βάθος λιγότερο από 10 εκατοστά και το ποώδες εδαφοκάλυμα είναι αδύνατο να επανεγκατασταθεί στο συγκεκριμένο ακραίο οικολογικά περιβάλλον λόγω υψομέτρου αλλά και λόγω του ιδιαίτερα άγονου μητρικού πετρώματος που αναπόφευκτα θα αποκαλυφθεί σε μεγάλη έκταση. Η κατασκευή δρόμων πρόσβασης ιδιαίτερα σε κορυφογραμμές προκαλεί μόνιμη αλλαγή της εδαφοκάλυψης και εκτεθειμένες επιφάνειες στην επιφανειακή διάβρωση. Εκτός από τις βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών, θα χρειαστεί να κατασκευαστούν χιλιόμετρα δικτύου μεταφοράς του ρεύματος και εκατοντάδες πυλώνες, με τα συνεπαγόμενα τεχνικά έργα μεγάλης κλίμακας και εκτεταμένες υλοτομίες δάσους. Στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, η κατασκευή ανεμογεννητριών ύψους 50 μ. δημιούργησε ρωγμές στο μητρικό πέτρωμα, με αποτέλεσμα την αλλαγή των φυσικών υπόγειων υδρολογικών διαδρομών. 

Βιότοποι
Οι κορυφογραμμές των ευρυτανικών βουνών φιλοξενούν σπάνια και ευαίσθητα είδη και βιότοπους. Η κατασκευή αιολικών πάρκων είναι μία μορφή βιομηχανικής ανάπτυξης και προκαλεί υποβάθμιση και εξαφάνιση βιοτόπων (Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ουαλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1998).
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορεί να σκοτώσουν διερχόμενα πουλιά. Στην Tarifa της Ισπανίας, ένας σημαντικός αριθμός πουλιών έχει σκοτωθεί, εκ των οποίων 13 είδη προστατευόμενα από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Στο αιολικό πάρκο του Altamont Pass, στην Καλιφόρνια κάθε χρόνο σκοτώνονται κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, 40-60 χρυσαετοί και περίπου 7000 μεταναστευτικά πουλιά (Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια). Η Υπηρεσία Προστασίας της Φύσης, αντέδρασε στη δημιουργία αιολικού πάρκου στην Ανατολική Αγγλία, λόγω των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα, όπως εξαφάνιση και υποβάθμιση βιοτόπων και θέσεων φωλεοποίησης, ενόχληση από το θόρυβο και θανάτωση στα πτερύγια.

Θόρυβος
Ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες δημιουργείται κυρίως από τις κίνηση των μηχανικών μέρων και τις αεροδυναμικές ιδιότητες των φτερών. Όσο μεγαλύτερο το μήκος του πτερυγίου τόσο αυξάνει και ο θόρυβος. Ο θόρυβος είναι διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας και θυμίζει τον ήχο των μπάσων από διπλανή ντίσκο ή ελικοπτέρου σε απόσταση. Η ένταση και διάδοση του θορύβου από τις ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να προβλεφθεί λόγω της επίδρασης του ανάγλυφου και της εδαφοκάλυψης στην διάδοση και αντανάκλαση του ήχου (Αξιολόγηση και πρόβλεψη του θορύβου από ανεμογεννήτριες, Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας, Υπουργείο Βιομηχανίας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1993).

Τουρισμός
Η ανάπτυξη ενός αιολικού πάρκου είναι πιθανόν να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού. Οι επισκέπτες περιοχών όπως η Ευρυτανία, έρχονται προς αναζήτηση ηρεμίας και ενός παρθένου τοπίου. Αν αντί της ηρεμίας βρουν συστοιχίες ανεμογεννητριών μάλλον θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή όπως έγινε σε εθνικά πάρκα της Δανίας, Ολλανδίας και Βρετανίας. Σε αυτές τις χώρες που έχουν μακρά εμπειρία στα αιολικά πάρκα δεν επιτρέπεται πια η δημιουργία τους σε περιοχές φυσικής ομορφιάς. Σε τουριστικές περιοχές της Ουαλίας, Δανίας και Ολλανδίας, όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα, παρατηρήθηκε μία μέση μείωση της τουριστικής κίνησης της τάξης του 30% κατά την πρώτη δεκαετία (Έκθεση για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, Οργανισμός Τουρισμού της Ουαλίας, 1999).

Κτηνοτροφία
Θα αναιρεθεί η χρήση της έκτασης σαν βοσκότοπος είτε γιατί όπως ήδη αναφέραμε θα υποβαθμισθεί λόγω διάβρωσης απ' την αποκάλυψη του μητρικού πετρώματος, είτε γιατί θα πρέπει να απαγορευθεί επι μακρόν η βόσκηση σε τυχόν προσπάθειες αποκατάστασης της βλάστησης.

Θέσεις εργασίας
Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας για τον ντόπιο πληθυσμό. Ένα τυπικό αιολικό πάρκο απασχολεί 3 υπαλλήλους. Η δαπάνη δημιουργίας ενός αιολικού πάρκου, θα κατανεμηθεί κυρίως στην αγορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, δηλαδή στην κατασκευάστρια εταιρία (εξωτερικό) και τον εργολάβο. Σε αντίθεση, η μείωση των θέσεων εργασίας λόγω μείωσης της τουριστικής κίνησης (περίπου 30%) αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλάσια.

Ασφάλεια
Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών μπορεί να σπάσουν, να φτάσουν μέχρι 400 μέτρα και να προκαλέσουν καταστροφές σε παρακείμενες περιουσίες, αυτοκίνητα ή δάση. Το χειμώνα, δημιουργείται πάγος στους πυλώνες και στα πτερύγια. Με την κίνηση των πτερυγίων κομμάτια πάγου εκσφενδονίζονται σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα (BORKAS 11, Ελσίνκι, 1994).

Αλλες επιπτώσεις
Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος και να προκαλέσουν παρεμβολές (ΒΒC, Έκθεση για τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στη λήψη τηλεοπτικού σήματος, 1994). 
Επίσης, οι τιμές των σπιτιών και των οικοπέδων έχουν πέσει (μέχρι και 40%) σε περιοχές ανάπτυξης αιολικών πάρκων (Savills, Διεθνής Εταιρεία Εκτίμησης Ακινήτων, 1998). 
Σε περίπτωση εγκατάλειψης της εκμετάλλευσης (αρκετά υπαρκτή πιθανότητα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αλλά και απ' την εμπειρία μας στην περιοχή από κατασκευές παρόμοιες σε τέτοια υψόμετρα που υποφέρουν από κεραυνούς, παγετούς και χιονοθύελλες.), είναι αδύνατη η απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων όπως οι ογκώδεις θεμελιώσεις από μπετόν.

Γενικές παρατηρήσεις
Η παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο θεωρείται "καθαρή" σε σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων. Παρόλα αυτά, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την κατασκευή, μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, καθώς και οι εκπομπές για την κατασκευή των δρόμων πρόσβασης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας, έχουν υπολογισθεί σε 50 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη kW, ποσότητα υψηλότερη από αυτή που εκλείεται από την καύση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας (Νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - προοπτικές για τον 21ο αιώνα, Διεύθυνση Ενέργειας, Ηνωμένο Βασίλειο, 1999).
Η αιολική ενέργεια δεν είναι φθηνή. Σε όλο τον κόσμο, η ανάπτυξη των πάρκων αιολικής ενέργειας στηρίζεται με υψηλές επιδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι μεταξύ 120% και 440% σε σχέση με τις συμβατικές μορφές ενέργειας. Στη Μεγάλη Βρετανία, η τιμή ενέργειας από τον άνεμο είναι διπλάσια σε σχέση με τη συμβατική. Επιπλέον, οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια κατά μέσο όρο το 25% της θεωρητικής τους δυνατότητας. Μια ανεμογεννήτρια ύψους 50 μέτρων και ονομαστική δυνατότητα 500 kW, παράγει πραγματική ενέργεια 125 kW. Ο δε χρήσιμος χρόνος ζωής τους κυμαίνεται από 10-20 χρόνια ανάλογα με τη συντήρηση και την καταπόνηση που δέχονται.
Η πλέον οργανωμένη κριτική για τα αιολικά πάρκα είναι το Darmstadt Manifesto στη Γερμανία, το οποίο υπέγραψαν πάνω από 100 ειδικοί επιστήμονες σε θέματα ενέργειας. Η Γερμανία έχει ήδη πάνω από 7000 ανεμογεννήτριες και οι τάσεις είναι αυξητικές για το μέλλον. Παρόλα αυτά, η αιολική ενέργεια συνεισφέρει λιγότερο από 1% στο ενεργειακό ισοζύγιο της Γερμανίας. Η ετήσια αύξηση ενεργειακής ζήτησης είναι 70 φορές μεγαλύτερη από την αύξηση παραγωγής αιολικής ενέργειας. Η επένδυση στην αιολική ενέργεια, όχι μόνο σπαταλάει χρήματα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει "καθαρή" ενέργεια και ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου είναι η μείωση και σωστή διαχείριση της κατανάλωσης της ενέργειας.

Υστερόγραφο: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βλέπουμε επιτέλους στον τοπικό τύπο τις οικολογικές ανησυχίες των ταγών της τοπικής μας κοινωνίας, όσον αφορά την αναγκαιότητα να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κλπ, αλλά θα θέλαμε να δούμε την ευαισθησία αυτή να εκφράζεται και για τις επιπτώσεις που προκαλούν τα εκτελούμενα από τοπικούς φορείς έργα όπως διανοίξεις δρόμων κλπ, αν αυτά είναι απαραίτητα, αν ο τρόπος κατασκευής τους είναι ο ενδεδειγμένος κλπ.


Δεν πρέπει, στο όνομα του κέρδους, να γεμίσουν ΟΛΑ τα βουνά της Ελλάδας με ανεμογεννήτριες. Βουνά πέριξ του Δυτικού Κορινθιακού πληρούν τα κριτήρια και πολλά βουνά επίσης της Ανατολικής Ελλάδας με πρωταθλήτρια (δυστυχώς ή ευτυχώς) τα βουνά της Εύβοιας. Τα κέρδη για τις εταιρίες που θα τα εκμεταλλεύονται πολλά. ΔΕΝ πρέπει να γεμίσουμε όλα τα βουνά. Η ζημιά στις παρθένες Αλπικές ζώνες αυτών πολλές, αλλά μεγαλύτερες ζημίες κάνουν οι δρόμοι και τα εργοτάξια που θα πρέπει να δημιουργηθούν για την τοποθέτηση των μηχανημάτων. Τα φωτοβολταικά συστήματα είναι μια λύση, αλλά η απόδοσή τους σε σχέση με το κόστος αγοράς τους, μικρή. Ενδεικτικά αναφέρω πώς για 1 κιλοβάτ από ανεμογεννήτρια το κόστος είναι 1000€ ενώ με τα φωτοβολταικά φτάνει τα 5,500 με 6,000€, έξω η επιδότηση 3000 με 3500 €. Τα φωτοβολταικά όμως αναπτύσσονται τεχνολογικά και είναι σίγουρο ότι σε μερικά χρόνια οι αποδόσεις τους, σε σχέση με το κόστος τους θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ένας...”γνώστης” των φωτοβολταικών συστημάτων μου είχε πει μια άποψη, ότι η Ανατολική Ελλάδα, από Κατερίνη μέχρι Κύθηρα, καθώς και τα νησιά- Κρήτη, θα έπρεπε κανονικά να είναι ένα τεράστιο Ηλιακό πάρκο. Αν θεωρητικά μπορούσε να γίνει αυτό, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει ρεύμα .Σημειώστε δε ότι τα φωτοβολταικα δουλεύουν ΜΟΝΟ στην εύκρατη ζώνη. Δλδ δεν μπορεί να βάλει η Βόρεια Αφρική για παράδειγμα, γιατί απενεργοποιούνται σε συνθήκες καύσωνα. Δουλεύουν με θερμοκρασίες μέχρι 31-32C  

                                                                                                         

Επιστροφή στην Αρχή
  Top