Κυριακή, 05 Ιουνίου 2011

Κατέκλυσαν το Σύνταγμα οι «αγανακτισμένοι»,

ενώ Χιλιάδες διαδηλώνουν σε πολλές πλατείες της χώρας ,

αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

syntagma.jpg

 

Μεγαλειώδης είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «αγανακτισμένων» πολιτών στο Σύνταγμα, όπου από νωρίς συρρέουν πλήθη ανθρώπων κάθε ηλικίας. Η διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι μεγαλύτερη σε όγκο από κάθε άλλη φορά, καθώς πολίτες και από άλλες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος, πιστοί στο δεύτερο πανευρωπαϊκό ραντεβού.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν γεμίσει τους δρόμους πάνω και γύρω από την πλατεία, ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές Ευρωπαίων συμπολιτών τους, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, την τρόικα καθώς και για την αυξανόμενη ανεργία, και τη λιτότητα.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα, σφυρίζοντας και κρατώντας πανό, ελληνικές και ξένες σημαίες, διαμαρτύρονται για το μνημόνιο και για τα μέτρα που φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η προσέλευση των πολιτών έξω από το Κοινοβούλιο άρχισε πριν την επίσημη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, στις 18.00, με αποτέλεσμα από νωρίς το κέντρο να είναι απροσπέλαστο για τα αυτοκίνητα.

Η πανευρωπαϊκή συνάντηση είναι διαδικτυακή. Προβάλλεται μέσω Ιντερνέτ και στην αντίστοιχη κατάμεστη πλατεία της Ισπανίας, την Πλάθα Ντελ Σολ.

Σημειώνεται πως το μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη περιβάλλεται για πρώτη φορά από προστατευτικά κιγκλιδώματα.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών και στις κεντρικές πλατείες άλλων πόλεων της χώρας. Χιλιάδες, μεταξύ των οποίων και μοτοσικλετιστές, διαδηλώνουν στην καθιερωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των «Αγανακτισμένων» και στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οργανώνονται τοπικές πορείες, με τους συγκεντρωμένων να χτυπούν κατσαρόλες και άλλα μαγειρικά σκεύη, καλώντας όλο και περισσότερους πολίτες να συμμετάσχουν στην ανοιχτή γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για αργότερα.

Στη συγκέντρωση κυριαρχούν συνθήματα κατά του μνημονίου, ενώ υπάρχουν σκίτσα αυτοσχέδιας ζωγραφικής, αλλά και βιβλίο συλλογής υπογραφών.

Διαρκώς αυξάνεται ο κόσμος και στην Πάτρα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Λαμία, όπου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πάρκου της πόλης. Μαζί τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων οι οποίοι απέκλεισαν με τα φορτηγά το κέντρο της Λαμίας, δημιουργώντας ένα κομφούζιο. Τα συνθήματα κατά του μνημονίου κυριαρχούν ενώ συγχρόνως ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα έχουν ξεκινήσει από το απόγευμα να δίνουν συναυλίες. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έχει προγραμματιστεί η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρεοκοπία».

Οι «αγανακτισμένοι» βρίσκονται στο κέντρο της Λαμίας κάθε βράδυ εδώ και 12 μέρες, ενώ η σημερινή συγκέντρωσή τους ήταν η μεγαλύτερη.

Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι «αγανακτισμένοι» του Ηρακλείου της Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας. Δυναμική ήταν και η παρουσία δικυκλιστών που με τη παρουσία και τα κορναρίσματά τους έδωσαν ένα ακόμα πιο ηχηρό «παρών» στη διαμαρτυρία.

 

 

Επιστροφή στην Αρχή
  Top