Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2011

 

             

Ανεμογεννήτριες :   Μικρό όφελος - Μεγάλη Καταστροφή !

O κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης ζημιάς πλησιάζει !

 

 

Τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά :

1.       Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»

2.       Πολλή γνωστή τεχνολογία η οποία προωθείται λόγω επιδοτήσεων

3.       Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν

4.       Βουνά από απέραντα νεκροταφεία παλιοσιδηρικών.

5.    Οπτική και πάνω από όλα ηχητική ρύπανση.

6.    Εξαφάνιση γύρω από την περιοχή ,της χλωρίδας, η πανίδας, καθώς και της κτηνοτροφίας.

7.    καίριο πλήγμα στον τουρισμό και υποβάθμιση της περιοχής ως βιομηχανικής ζώνης.

8.    Καταστρέφουμε την βαριά κληρονομιά μας προς τις επόμενες γενιές ενός Ιστορικού Τόπου.

9.    Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

 

Οι Ανεμογεννήτριες Ξαναπλησιάζουν και

ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης ζημιάς πλησιάζει !

    Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν ιδιωτική εταιρεία σε συνεργασία με τους τοπικούς «άρχοντες» να προωθούν από κοινού την κατασκευή και δευτέρου μεγάλου Αιολικού Πάρκου Ανεμογεννητριών στην οριογραμμή με οπτική επαφή τα χωριά   Κερπινή-Σκεπαστό αλλά  και με οπτική επαφή από τα Καλάβρυτα .  Θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν στην Περιοχή το μεγαλύτερο βιομηχανικό Αιολικό πάρκο  στην δυτική Ελλάδα!

   Έχει άραγε ενημερωθεί αναλυτικά ο τοπικός λαός για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της –και κυρίως για τις επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Τώρα όμως οι περισσότεροι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι  της επιπτώσεις και έχουμε βγάλει συμπεράσματα από της ήδη εγκατεστημένες ,ενώ όσοι  τα αμφισβητούν  δεν έχουν παρά να ζήσουν έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες

Οι επενδυτές «τάζουν» μεγάλα χρηματικά ποσά στους έχοντες τη χορτονομή, προκειμένου να παραχωρήσουν τη γη τους για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Την ίδια στιγμή, ο εξ ορισμού εκπρόσωπος των συμφερόντων του τόπου –και προσωπικά ο κ. Δήμαρχος- αντί να καλέσει τους δημότες να συζητήσουν και να ενημερωθούν για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δίπλα στη  περιοχή Natura  και δίπλα στο βουραϊκό ποταμό , προωθεί σιωπηρά την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, επιπόλαια συντασσόμενος με τα «επιχειρήματα» των ιδιωτών «επενδυτών»!

Απειλείται με καταστροφή το τελευταίο ελεύθερο φυσικό οικοσύστημα όπου ζουν χιλιάδες αιγοπρόβατα. Στην πραγματικότητα ο Τόπο μας μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας. Οι γιγαντιαίες υπερκατασκευές, ο υποσταθμός συγκέντρωσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, η διάνοιξη πολλών χιλιομέτρων δρόμων για βαρέα οχήματα, τα χιλιόμετρα των καλωδίων (σε στύλους ή σε χαρακώματα), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση του Βουνού ,του Βουραϊκού ποταμού και των Ιστορικών Καλαβρύτων.

Καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα, ενώ ο θόρυβος των ανεμογεννητριών θα επηρεάσει αρνητικά την κτηνοτροφία.

Τα συμπεράσματα μέχρι τώρα είναι :

Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»

Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.

Η διάρκεια ζωής μιας ανεμογεννήτριας υπολογίζεται στα 20 χρόνια όταν μετά από 20 χρόνια εγκαταλείψουν στη περιοχή ένα «δάσος» άχρηστων ανεμογεννητριών να ρυπαίνει το περιβάλλον ; Ποιος θα μαζέψει τότε τις «ανεμογεννήτριες-σκουπίδια»;; Εννοείται ότι οι «επενδυτές», οι οποίοι εν  τω μεταξύ θα έχουν αποκομίσει ένα τεράστιο κέρδος, θα έχουν αποχωρήσει.

- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

- Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!

Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.

Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

Όσον αφορά τέλος τις θεωρίες περί «δημιουργίας θέσεων εργασίας» και περί εισπράξεως μεγάλου ποσού ως αντισταθμιστικό τέλος από το Δήμο Καλαβρύτων, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής: Πρώτον, είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι τέτοιες γιγάντιες και πολύπλοκες κατασκευές μπορούν να αναληφθούν από ντόπιους. Μόνον για Φύλακες χρειάζονται αρχικά κάποια άτομα ,για να κλείσουν τα στόματα και τα μάτια της τοπικής κοινωνίας.

Δεύτερον, η καταβολή του περίφημου αντισταθμιστικού τέλος του 3% στους Δήμους, έχει κριθεί αντισυνταγματική με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και με τα μέχρι  τώρα αποτελέσματα.

Μήπως είδε κάνεις δωρεάν παροχή ρεύματος μέχρι τώρα και ποια είναι τα έργα που προήλθαν από το αντισταθμιστικό τέλος από της ήδη εγκατεστημένες στην περιοχή Ρογών-Κερπινής.

Ακόμα κι αν όμως, οι δημοτικοί άρχοντες θα έπρεπε να αναλογισθούν αν αξίζει η είσπραξη κάποιου ευτελούς ποσού, μπροστά στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εγκατάσταση του έργου στις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες και στο φυσικό περιβάλλον .

Ηλιακή ενέργεια
Λύσεις υπάρχουν , η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμος, χωρίς να προκαλεί όλα τα παραπάνω προβλήματα, με σωστό σχεδιασμό και με σεβασμό πάνω από όλα στο περιβάλλον και τον άνθρωπο !