Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Η εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στα Καλάβρυτα

Φυσικό αέριο, λαθρομεταναστευτικό, οδικός άξονας και πανεπιστήμιο μεταξύ των θεμάτων που εθίγησαν

http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/wbsmpbhlds4de25bd54e5b4.jpg

 

Τις βασικές  προτεραιότητες της Δυτικής Ελλάδας  αλλά και τις κορυφαίες της  διεκδικήσεις, όπως η επέκταση του  δικτύου φυσικού αερίου, περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στην σύσκεψη που συνεκλήθη σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στα Καλάβρυτα.  Ο Περιφερειάρχης, στην αρχή της εισήγησης του, χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητικό για την περιοχή το γεγονός της κοινής επίσκεψης του Πρωθυπουργού του Καναδά κ. Στίβεν Χάρπερ και του Έλληνα ομόλογου του ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση αλλά και στην εθνική προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της.

«Η κοινή παρουσία των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Καναδά, Γιώργου Παπανδρέου και Στήβεν Χάρπερ είναι μια ιστορική στιγμή για τα Καλάβρυτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας.

«Παραλάβατε κύριε πρόεδρε», συνέχισε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό «κι αυτό το ξέρουν όλοι, μια χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Έκτοτε έχετε αποδυθεί σε ένα πολύ δύσκολο αγώνα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο διεθνή περίγυρο. Έναν αγώνα για τη διάσωση της χώρας, για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Έναν αγώνα για να εγκαταλειφθούν οι παθογένειες του χθες, να χτυπηθούν οι βαθύτερες αιτίες που μας οδήγησαν έως εδώ και για να οδηγηθεί η χώρα μας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και μαζί σε μια νέα παραγωγική και δημιουργική συλλογική νοοτροπία. Στον αγώνα αυτό κύριε πρόεδρε, που είναι ένας εθνικός αγώνας, για μια νέα Ελλάδα, έχετε την υποστήριξη και την ενεργό συμπαράστασή μας».

Και πρόσθεσε: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ και μιλάω με μια νέα ιδιότητα. Είναι η ιδιότητα του αιρετού Περιφερειάρχη. Πρέπει να σταθούμε για λίγο σ’ αυτό το σημείο. Ο ‘Καλλικράτης’ εισάγει στη χώρα μας μια νέα αρχιτεκτονική για τη διοίκηση και για την αυτοδιοίκηση. Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να χτίσουμε ισχυρό πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και σε ότι αφορά εμάς, το δεύτερο βαθμό, επιχειρούμε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα των περιφερειών. Έχω μια ισχυρή πίστη και θέλω να τη μοιραστώ μαζί σας. Ο νέος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας δεν είναι ένας ακόμα νόμος του κράτους που πρέπει να τον εφαρμόσουμε. Είναι μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή και μαζί μια ισχυρή απάντηση στην κρίση. Αυτό που λέμε και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε έχει διπλό χαρακτήρα. Η διάσωση της χώρας περνάει μέσα από τις ισχυρές περιφέρειες και οι ισχυρές περιφέρειες προϋποθέτουν μια χώρα που ανασυγκροτείται. Θα επιμείνω σε αυτό το ζήτημα γιατί βιώνουμε τις συνέπειες της βαθιάς ύφεσης. Η ανεργία, κυρίως στους νέους, έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα επιβίωσης.  Ολόκληρη η κοινωνία βιώνει έντονη αγωνία και βαθύ άγχος για το μέλλον».

 

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που η αιρετή Περιφέρεια έχει θέσει για την Δυτική Ελλάδα.

Μεταξύ  άλλων επεσήμανε:

* «Υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με την έλευση στη Δυτική Ελλάδα του φυσικού αερίου. Εφόσον δεν αποκτήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της φθηνής ενέργειας περιορίζονται οι πιθανότητές μας να σημειώσουμε σοβαρούς δείκτες ανάπτυξης στον πρωτογενή και κυρίως στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Ταυτόχρονα περιορίζεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τα νοικοκυριά φθηνή ενέργεια και έτσι να μειώσουν τις οικογενειακές τους δαπάνες».

* «Στη συνέχεια έχουμε το ζήτημα των δικτύων μεταφοράς. Ξέρετε κύριε Πρόεδρε τις δυσκολίες που υφίστανται στα μέτωπα της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού. Λανθασμένοι σχεδιασμοί του παρελθόντος και η κρίση που στο μεταξύ ξέσπασε οδήγησαν σε ένα εκβιαστικό παιχνίδι τραπεζών και κατασκευαστών με συνέπεια να κινδυνεύει η ολοκλήρωση των δύο αυτοκινητοδρόμων. Η θέση μας είναι σαφής: Τα κατασκευαστικά μέτωπα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και τα έργα να ολοκληρωθούν χωρίς αλλαγές στο φυσικό και τεχνικό τους αντικείμενο. Αλλά τα μεταφορικά δίκτυα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα και τούτο σημαίνει λύσεις για τα αεροδρόμια της Περιφέρειας ενώ επίσης παλεύουμε για την πλήρη λειτουργία του νέου λιμανιού της Πάτρας, του λιμανιού στο Κατάκολο και του λιμανιού στο Πλατυγιάλι. Γύρω από αυτούς τους δύο οδικούς άξονες, αυτά τα δύο αεροδρόμια και αυτά τα τρία λιμάνια που ανάφερα, καθώς και γύρω από την ανοιχτή εκκρεμότητα του σιδηροδρομικού δικτύου, μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί μια βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα».

* «Ο σεισμός του 2008 άφησε εκτός λειτουργίας το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Από τότε δεν έχει δοθεί πλήρης λύση, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει συνεχή υπερφόρτιση και ολόκληρη το υγειονομικό μας σύστημα, όχι μόνο στην Πάτρα και στην Αχαΐα αλλά σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες. Ταυτόχρονα, κάθε αναφορά σε σεισμό μας πηγαίνει αυτόματα στις εκκρεμότητες των σεισμόπληκτων και μαζί πυρόπληκτων περιοχών και εδώ πρέπει να πούμε την αλήθεια: Η πολιτεία έχει αναλάβει δεσμεύσεις που δεν τις τίμησε. Εννοώ το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών  που έχει μείνει πολύ πίσω».

*«Κύριε πρόεδρε, Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας έχουμε ακούσει να μιλάτε δημόσια για την ανάγκη να αποκτήσει η Πάτρα επαφή με το παραλιακό της μέτωπο. Παρ’ ότι έχουν σημειωθεί βήματα προόδου, εν τούτοις η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι χρήσιμο να επιταχυνθούν οι σχετικές προσπάθειες για αρχίσουμε τη συζήτηση του επόμενου σταδίου που είναι η αναμόρφωση αυτού του παραλιακού μετώπου».

* «Ωστόσο, κάθε φορά που γίνεται λόγος για το λιμάνι της Πάτρας ή ακόμα και για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο νους όλων πηγαίνει στο γνωστό πελώριο πρόβλημα. Πρόκειται για τα δύο βασικά λιμάνια εξόδου από τη χώρα μας προς τη Δύση με συνέπεια να καταφθάνουν συνεχώς κύματα μεταναστών που έχουν ένα και μόνο σκοπό. Να επιβιβαστούν λαθραία στα πλοία της γραμμής προς Ιταλία. Στο μεταξύ οι μετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες, οι τοπικές κοινωνίες υποφέρουν και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Είναι ένα πρόβλημα με πολλαπλές πτυχές και που η αντιμετώπισή του πραγματικά επείγει. Τι λέμε εμείς; Λέμε κάτι απλό. Ότι οι λύσεις δεν μπορεί να δοθούν στα σημεία εξόδου από τη χώρα γιατί κάτι τέτοιο θα στείλει λάθος μήνυμα και στους μετανάστες και στα παράνομα κυκλώματα που τους διακινούν».

* «Επιτρέψτε να υπογραμμίσω ένα ακόμα ζήτημα. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, με εξαιρετικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές επιδόσεις. Προχωρήσαμε ήδη στη συγκρότηση Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας προκειμένου να φέρουμε σε επαφή μεταξύ τους όλα τα ερευνητικά ινστιτούτα και να προχωρήσουμε αποφασιστικά στη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Το στοίχημα της νέας ανάπτυξης είναι ένα στοίχημα γνώσης και στο σημείο αυτό ρίχνουμε όλο μας το βάρος».

«Η  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ  ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΛΕΥΚΗ  ΠΕΤΣΕΤΑ»

Κλείνοντας  την εισήγηση του ο κ. Κατσιφάρας τόνισε:

«Δουλεύουμε σκληρά για καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας και εδώ πρέπει να πω ότι παρά τη γενική κατάρρευση του αγροτικού τομέα έχουμε μερικά ενθαρρυντικά σημάδια, ένα από αυτά αφορά εδώ δίπλα μας, την Ένωση των Καλαβρύτων ή τις εξαγωγικές επιδόσεις της φράουλας και των σπαραγγιών ή ακόμα και τις επίσης ενθαρρυντικές ενδείξεις της Παναιγιάλειας Ένωσης με τη σταφίδα. Πιστεύουμε ότι επείγει η ανασυγκρότηση στην αγροτική παραγωγή με νέα προϊόντα που θα στέκονται στην εθνική και διεθνή αγορά. Έτσι θα απαντήσουμε στην κριτική που λέει ότι είμαστε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα. Με αλλαγή του προτύπου αγροτικής παραγωγής και ένα καλό και λειτουργικό πλαίσιο υποδοχής για νέους αγρότες. Αναφέρθηκα ενδεικτικά σε ορισμένα ζητήματα, αγαπητοί φίλοι, για ένα και μόνο λόγο. Ναι, η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ναι, οι κίνδυνοι είναι πελώριοι. Δεν είναι όμως αληθινή η εικόνα μιας κοινωνίας που έχει ρίξει λευκή πετσέτα, η εικόνα μιας κοινωνίας που περιμένει μοιρολατρικά το τέλος της. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κι ακόμα περισσότερο εξ αιτίας αυτών των δύσκολων συνθηκών, δίνουμε τον αγώνα μας, χαράζουμε και εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας και επιχειρούμε να κινητοποιήσουμε όλους, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για να περάσουμε σε νέες αντιλήψεις, σε νέες πρακτικές και να βγάλουμε τον τόπο από αυτή τη μεγάλη δυσκολία στην οποία έχει βρεθεί».

(Τον  Πρωθυπουργό συνόδευαν στα Καλάβρυτα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Σηφουνάκης, η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης και οι Υφυπουργοί Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Κουτσούκος, Υγείας Χρήστος Αηδόνης, Προστασίας του Πολίτης Μανώλης Όθωνας, Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη και Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης).

Πηγή :ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS