Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

                            

Την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων επισκέφθηκαν ο
πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Γιώργος Παπανδρέου

και ο Καναδός ομόλογός
του κ. Στήβεν Χάρπερ με τη σύζυγό του Λορίν Χάρπερ.

Καλάβρυτα: Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου και Στήβεν Χάρπερ

     Δυο από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας αποφάσισε να επισκεφτεί ο Καναδός πρωθυπουργός Στήβεν Χάρπερ στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα και δεν ήταν άλλα από αυτά που βρίσκονται στα Καλάβρυτα τον τόπο της έναρξης του αγώνα για την ελευθερία, την Αγία Λαύρα και τον τόπο θυσίας των χιλίων και πλέον Καλαβρυτινών στο ολοκαύτωμα του 43.

    Στην επίσκεψή του στα Καλάβρυτα τον συνόδευσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς και ο βουλευτής Αχαΐας Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

           Ο κ Λαζουράς μεταξύ άλλων σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για την πόλη τους να υποδέχονται τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Καναδό ομόλογό του στην Αγία Λαύρα, όπου φυλάσσεται το ιερό λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του '21, καθώς και στον τόπο θυσίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκε όλος ο ανδρικός πληθυσμός της πόλης.       

Οι επίσημοι επισκέπτες έφθασαν με ελικόπτερο στα Καλάβρυτα 10:30 και αμέσως μετέβησαν στην Αγία Λαύρα όπου τους υποδέχθηκε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος και ξεναγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού και στο χώρο που φυλάσσετε το λάβαρο της επανάστασης. Να σημειώσουμε ότι στην Καναδική αποστολή ήταν και ο Σεβ. Μητροπολίτης Τορόντο κ. Σωτήριος, συμφοιτητής του Μητροπολίτου μας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1956-1960) και ήταν ιδιαίτερη χαρά και για τους δύο παλιούς φίλους.

     Από την Αγία Λαύρα μετέβησαν στο μουσείο του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος όπου και ξεναγήθηκαν στο πλούσιο από εικόνες, κειμήλια και μνήμες χώρο του. Στην συνέχεια ανέβηκαν στο λόφο του Καπή και κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος και άναψαν κεριά στην κατακόμβη των ηρώων μας.

a3.jpg

Με κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Πρωθυπουργού και του Καναδού ομολόγου του Stephen Harper, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Καναδού πρωθυπουργού, της συζύγου του Λορίν Χάρπερ και της συνοδείας τους στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων.

Η Ελληνική αποστολή παρέμεινε στα Καλάβρυτα για να παραβρεθούν στην συνάντηση με τους φορείς της περιοχής στο Ξενοδοχείο «Χελμός».

Πηγή :ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS