Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2011

 

Οι αποφάσεις της επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης

& Προβολής του Δήμου Καλαβρύτων

 

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011, στο χώρο του «Αρχοντικού της Παλαιολογίνας», πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Καλαβρύτων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως τις μελλοντικές ενέργειες τις Επιτροπής, σχετικά με την προβολή του Δήμου Καλαβρύτων, τη σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση της χειμερινής τουριστικής περιόδου που ξεκινά καθώς και τον καθορισμό αρμοδιοτήτων στα μέλη της Επιτροπής και τον προγραμματισμό των δράσεων της.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων τις ακόλουθες δράσεις:

- Τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη σύνταξη αναπτυξιακού προγράμματος «master plan», σε επέκταση του υπό εξέλιξη αντίστοιχου προγράμματος του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, που θα αφορά την ανάδειξη και άλλων περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος του νέου Δήμου Καλαβρύτων.

-Τη συμμετοχή του Δήμου και των φορέων αυτού στην 27η έκθεση «Philoxenia» στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, 18 έως 20 Νοεμβρίου 2011.

- Τη δημιουργία νέου site του διευρυμένου πλέον Δήμου Καλαβρύτων.

- Τη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης «Info – Center», με ευθύνη του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, το οποίο θα στεγαστεί στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

- Την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης και παράδοσης του Κέντρου Ενημέρωσης «Info – Center», που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής του Δήμου μας και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

- Τη λειτουργία ως κέντρου ενημέρωσης και προβολής του Δήμου Καλαβρύτων του ακινήτου που βρίσκεται επί της Οδού Τσακάλωφ, στην Πλατεία Κολωνακίου Αθηνών.

- Τη βελτίωση και επανέκδοση του τουριστικού οδηγού «Καλάβρυτα, ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «EXPLORER» σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή», από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαβρύτων – Σπήλαια Λιμνών Καστριών.

Τέλος, εκτός ημερησίας διάταξης, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τις επείγουσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το οδικό δίκτυο Πούντας – Καλαβρύτων.

 

Συγκεκριμένα:

«Τα μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Καλαβρύτων, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων και εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων τουρισμού εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την κατάσταση του δρόμου Πούντας – Καλαβρύτων, ιδίως στο 9,5 χλμ από Πούντα, όπου υπάρχει υποχώρηση του οδοστρώματος με αποτέλεσμα, από τότε που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια καθίζησης, το χειμώνα του 2010-2011, μέχρι σήμερα, το οδόστρωμα που παραμένει στην κυκλοφορία να έχει γίνει σταδιακά στενότερο από το ½ του συνολικού πλάτους του δρόμου. Πράγματι σήμερα η κυκλοφορία διεξάγεται σε πλάτος οδοστρώματος μικρότερο από τη λωρίδα Καλαβρύτων – Πούντας, ενώ ολόκληρη η λωρίδα προς την αντίθετη κατεύθυνση έχει κατακρημνιστεί.

 

Επειδή το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου, οπότε και η κυκλοφορία του συγκεκριμένου δρόμου αυξάνεται κατακόρυφα, είναι ήδη πολύ μικρό, η Πολιτεία πρέπει να παύσει να αδιαφορεί και να λάβει δραστικά και κατεπείγοντα μέτρα, ώστε η οδός να έχει αποκατασταθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ανυπερθέτως, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών.

 

Παρόλο που ο Δήμος έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα αρμόδια Υπουργεία και έχει λάβει σχετική διαβεβαίωση από την Περιφέρεια ότι το έργο αποκατάστασης του δρόμου θα προκηρυχτεί εντός των ημερών, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι αν οι διαδικασίες δεν διεξαχθούν με κατεπείγοντα τρόπο, το έργο κινδυνεύει να μείνει ανολοκλήρωτο μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου, με αποτέλεσμα η οικονομική ζωή του τόπου να υποστεί ανυπολόγιστη ζημία.

Κατόπιν των ανωτέρω, η επιτροπή αποφασίζει να εισηγηθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τα ακόλουθα:

 

1. Παρέμβαση προς την περιφέρεια, ώστε να προηγηθεί του κυρίως έργου η κατεπείγουσα κατασκευή παρακαμπτήριας λωρίδας προς την πλευρά του βουνού, με σκοπό να υπάρξει εναλλακτική οδός έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η κατασκευή του κυρίως έργου δεν προλάβει να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

 

2. Σε περίπτωση που δεν έχει εγκατασταθεί εργολάβος μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, να πραγματοποιηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων του Δήμου με στόχο να καταστήσουμε το πρόβλημα και τις συνέπειες μη άμεσης αντιμετώπισής του γνωστό στους αρμόδιους, την κυβέρνηση και την ευρύτερη κοινωνία.»

 

Πηγή :  KALAVRYTA-NEWS