Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

 

 Στα Καλάβρυτα την επόμενη Κυριακή 29 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον Καναδό Πρωθυπουργό Stephen Harper, όπου θα τιμήσει τα Θύματα της ναζιστικής Θηριωδίας  . Το Καναδό πρωθυπουργό θα τον συνοδεύει ο Δημήτρης Σούδας το γένος Βάγια από Καλάβρυτα.

 

 

      Τα Καλάβρυτα, τόπο ιστορικής μνήμης, θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής, που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα 28 και 29 Μαίου, αποτίοντας φόρο τιμής στους Έλληνες, που βρήκαν τον θάνατο από την 117η Μεραρχία Καταδρομών, κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943.
      Ο Καναδός πρωθυπουργός συνδέεται με τη μικρή πόλη μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του εκπροσώπου Τύπου του και διευθυντή Επικοινωνιών της κυβέρνησης, Δημήτρη Σούδα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, στον τραγικό απόηχο της δολοφονίας του παππού του από τους Ναζί.
     Ο Δημήτρης Σούδας, παρότι κατέχει την υψηλότερη κυβερνητική θέση σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού στον Καναδά, ουδέποτε λησμόνησε την ιστορία του μικρού του τόπου. Όπως έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου Καλαβρύτων «παίρνει ένα λεπτό για να καταστρέψεις μία ζωή και μία ζωή για να την ξανακτίσεις. Οι γυναίκες στα Καλάβρυτα έπραξαν αυτό ακριβώς. Το ξέρω γιατί η γιαγιά μου, Ευθυμία Βάγια, υπήρξε ο βράχος, που κράτησε την οικογένειά μας δυνατή και ενωμένη».
   Ο Δημήτρης γεννήθηκε στο Μοντρεάλ στις 10 Ιουλίου 1979. Έμαθε ελληνικά στο ελληνόφωνο σχολείο «Σωκράτης» και γρήγορα ασχολήθηκε με τα κοινά, μέσα από τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ.
    Εργάσθηκε για διάφορα δημοτικά και επαρχιακά κόμματα, αλλά από το 2002 μετακόμισε στην Οττάβα, αφότου ο Στίβεν Χάρπερ έγινε αρχηγός του κόμματος Canadian Alliance, ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
      Μετά την άνοδο του Χάρπερ το 2006 στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Δημήτρης Σούδας προσελήφθη στην κυβέρνηση. Έκτοτε έχει περάσει από διάφορες θέσεις για να καταλήξει στην κορυφαία, εκείνη του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού και του επικεφαλής Επικοινωνιών της κυβέρνησης. Είναι ο μακροβιότερος συνεργάτης του Καναδού πρωθυπουργού.
Παρά την υψηλή του θέση και τις πολλαπλές υποχρεώσεις του, κρατάει «νωπή» την ελληνικότητά του. Η ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας του παππού του και των συγχωριανών του από τους Ναζί έχει μπολιάσει τη μνήμη του με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
      Η προσωπική του εμπειρία, η μαρτυρία ενός ολόκληρου χωριού για την ελευθερία, έχει χαλιβδώσει τη θέλησή του να μη ξεχνάει και να θυμίζει στους γύρω του την ιστορία του τόπου του. Λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να τιμάει σε διάφορες χώρες τους πεσόντες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, καθώς ο Καναδάς έπαιξε σημαντικό ρόλο με την παρουσία των στρατιωτικών του δυνάμεων στην απόβαση της Νορμανδίας, αλλά και στην Ολλανδία και το Βέλγιο.
Στο Καλάβρυτα, ο κ. Χάρπερ θα τιμήσει τους 1.000 άντρες, που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ με τα γυναικόπαιδα κλεισμένα στο σχολείο του χωριού.
Για μένα, είναι συγκινητικό να τιμήσει τους πεσόντες ήρωες στα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός του Καναδά μαζί με τον πρωθυπουργό των Ελλήνων. Από τριών χρονών επισκεπτόμουν το χωριό της μητέρας μου, όπου έμαθα την τραγική ιστορία του παππού μου. Η μητέρα μου γεννήθηκε δύο μέρες πριν εκτελέσουν τον πατέρα της...».

 

 

 

Επιστροφή στην Αρχή
  Top