Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012


«Παραλάβατε διορισμόν»

 Προβολή της ταινίας του Σπύρου Γκρίντζου στα Βαλιμίτικα

 

     Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλιμιτίκων «ΑΙΟΛΟΣ», το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 9μ.μ. στο Θεατράκι Βαλιμιτίκων, θα παρουσιάσει την ταινία Μιχάλη Αχουριώτη, «Παραλάβατε διορισμόν»(1996), που είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Σπύρου Γκρίντζου(από την Κερπινή Καλαβρύτων). Μετά το τέλος της ταινίας – την οποία θα προλογίσει ο ίδιος ο κ. Αχουριώτης- θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού τόσο με τον σκηνοθέτη όσο και με τον συγγραφέα και σεναριογράφο κ. Γκρίντζο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«ΠΑΡΑΛΑΒΑΤΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΝ» είναι ο τίτλος της ελληνικής σειράς εποχής της ΕΤ-1 που προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση. Η σειρά φιλοδοξεί να αποδώσει το χρώμα και την ατμόσφαιρα της εποχής στην αρχή της δεκαετίας του '50, ακολουθώντας τη διαδρομή του διορισμού ενός νέου δασκάλου στα υπερορεινά χωριά της Πελοποννήσου.

Σημείο εκκίνησης είναι το 1953, όπου ένας δάσκαλος (Γιάννης Καστρινός), ο οποίος ζει ένα φλογερό έρωτα στο χωριό του, τα Λεχαινά της Ηλείας, όντας σε διαθεσιμότητα εκείνη την άνοιξη, διορίζεται στον Κόρο το ψηλότερο χωριό του Χελμού με εντολή του επιθεωρητή της περιφέρειας (Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος) κυρίως για να διασώσει το συγγραφικό έργο του προκατόχου του (Μυρταίος) που πέθανε μυστηριωδώς.

Αυτή η περιπέτεια του δασκάλου δημιουργεί ένα μικρό θρίλερ: ο θάνατος του προκατόχου του, που επί είκοσι χρόνια ήταν δάσκαλος στον απόμακρο Κόρο και η επιφόρτιση του από τον επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης Καλαβρύτων να βρει και να σώσει τα χειρόγραφα του, τον αναγκάζουν να εμπλακεί σε ένα μυστήριο, που τελικά καταφέρνει να το ξεδιαλύνει, ανακαλύπτοντας τον ένοχο του θανάτου του δασκάλου. Γιατί εκείνος ο δάσκαλος, δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος- ήταν ποιητής, στοχαστής και μελετητής της φύσης. Το μόνο μελανό του σημείο όμως ήταν οι ερωτικές του δραστηριότητες στον Κόρο, καρπός των οποίων ήταν μια πεντάμορφη κόρη, η Λυγία, που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του δάσκαλου. Παράλληλα με το μυστήριο του θανάτου του Μυρταίου, αναδιπλώνονται καταστάσεις της Ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας εκείνου του καιρού.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα θα ενωθούν τελικά κάτω από τυχαίες συνθήκες τρεις βασικοί χαρακτήρες: ο "παράνομος" (ο Μουρτζούνης, ένας ερημίτης, που είναι και το καθαρό μυαλό της ιστορίας), ο "αδέσποτος" (ο Ματθαίος ο γανωματής, που είναι από τις πρώτες γνωριμίες που κάνει ο δάσκαλος στο τρένο όταν πάει να παραλάβει το διορισμό του) και τέλος ο "ρομαντικός", ο ίδιος ο δάσκαλος.

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι με διαφορετικό παρελθόν θα βρεθούν στο τέλος να γίνουν φίλοι στην πάλη ενάντια στο δαιμόνιο επιθεωρητή, ο οποίος δεν θα κερδίσει παρότι τον ευνοεί το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Η σειρά είναι γυρισμένη στην ορεινή Πελοπόννησο (ορεινά χωριά Ακράτας, Καλαβρύτων, Βυτίνα, Καρύταινα κ.λπ.).

Παίζουν οι ηθοποιοί : Βασίλης Ευταξόπουλος, Δέσποινα Παπάζογλου, Μάνος Βακούσης, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος, Μανόλης Δεστούνης, Ντίνος Μακρής, Δημήτρης Καλλιβωκάς, Καίτη Ιμπροχώρη, Τηλέμαχος Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Καζάν, Θεοδώρα Αχουριώτη, Άννα Τσινάρη, Γιάννης Εμμανουήλ, Γιώργος Κοζής, Στέλιος Τσολακάκης, Τώνυ Ιακωβάκης, Γιώργος Παλιός, Μαργαρίτα Ανθίδου, Παντελής Κοντογιάννης, Ντίνα Τριάντη, Αίας Τριάντης, Σοφία Γασπαρινάτου, Κοσμάς Παναγιωτίδης, Ηλίας Κωνσταντίνου, Χρήστος Αγγέλου, Παναγιώτης Μποτίνης, Μαίρη Κομματά.

Ο Σπύρος Γκρίντζος

Πηγή: Από τον συμπατριώτη μας Δημήτρη Ζωιτσούδη-aigialeianews