Δηλώσεις του επίτιμου πρ. των Μαρτυρικών Πόλεων Θ.Παπαδόπουλου για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

 

      Με αφορμή την απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου να παρέμβει η χώρα μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επίτιμος πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την απόφαση του Πρωθυπουργού για την παρέμβαση της χώρας μας στην εκκρεμή διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, και πιο συγκεκριμένα για τις αξιώσεις του Διστόμου.

 

Πρόκειται για μια σπουδαία απόφαση που εκτός του συμβολισμού της, μιας και η Ελλάδα έπρεπε να εξετάσει όλους τους προφανείς ηθικούς, νομικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά και ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας, αποτελεί για όλους εμάς θέμα εθνικής αξιοπρέπειας.

 

Παραμένουμε αμετακίνητοι στις αρχικές μας διεκδικήσεις και ελπίζουμε να ευοδωθεί επιτέλους ο πολύχρονος αγώνας για την εκπλήρωση του χρέους της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας.

 

Η απόφαση του Πρωθυπουργού για παρέμβαση της Ελλάδας πιστεύουμε ότι θα είναι καταλυτική, μιας και αν υπάρξει θετική έκβαση των δικαστικών αγώνων του Διστόμου θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και στον αγώνα των συγγενών θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδος, όπου τα στρατεύματα Κατοχής λεηλάτησαν και σκότωσαν αθώους συμπολίτες.

 

Υπενθυμίζω πως μόνο από τα Καλάβρυτα έχουν κατατεθεί 4.500 αγωγές, ενώ αξιώσεις από το γερμανικό κράτος έχουν συγγενείς θυμάτων και από τα χωριά, Ρογοί, Κερπινή, Ζαχλωρού, Φτέρη και Ερυμάνθεια».

 

Πηγή: blog-Καλάβρυτα-news