Κατηγορία // ( Ενημέρωση ) :  27 Οκτωβρίου 2010

          ΕΜΥ                             

 

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

ισχύει εώς την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 23:00

 

    Ήδη διανύουμε ένα αρκετά ενδιαφέρον φθινόπωρο στην χώρα μας με πολυάριθμες ατμοσφαιρικές διαταρραχές, που βασικό χαρακτηριστικό αυτών είναι οι αρκετά ισχυρές και επίμονες βροχές και καταιγίδες κυρίως στην Δυτική Χώρα, λιγότερες οι βροχές στις νότιες Κυκλάδες και στην Κρήτη. Συνήθως οι περισσότερες ατμοσφαιρικές μεταβολές ως κυρίαρχο στοιχείο είχαν βαρομετρικά χαμηλά στην Κεντρική Μεσόγειο, κινούμενα ανατολικά προς τη χώρα μας ,χωρίς όμως ουσιαστικό πέρασμα στο αυτούσιο χαμηλό ανατολικότερα, όπου συνήθως ή εξασθενούσε το χαμηλό δυτικά της χώρας μας,..και τ'απομεινάρια της ανώτερης διαταραχής πέρναγε ανατολικότερα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό το ίδιο το χαμηλό.

Αντίθετα, η επερχόμενη ατμοσφαιρική διαταραχή, θα είναι ταχύτατα κινούμενη προς ανατολικά, μια που η γρήγορη εξάπλωση του Αζορικού αντικυκλώνα στην Μεσόγειο θα έχει ως αποτέλεσμα να μετακινήσει γρήγορα το βαρομετρικό χαμηλό της Κεντρικής Μεσογείου (με σοβαρή ανώτερη υποστήριξη) ανατολικότερα, με τάση ενίσχυσης κατά το πέρασμα προς την χώρα μας δίνοντας ταχεία μεταβολή του καιρού, η οποία θα έχει 2 βασικά χαρακτηριστικά και μέρη:

1o Mέρος: Oι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πρώτα στα δυτικά από αύριο 27/10/2010 τις πρωινές ώρες και στην συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας όπως θα αναλυθεί παρακάτω.

2ο Μέρος:H ταχεία πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις βοριάδες και οι πρώτες σημαντικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ταυτόχρονα τοπικά σε κάποιες περιοχές ευαίσθητες στον καιρό βορείου ρεύματος θα παρατηρηθούν παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις, αυτού του είδους ο καιρός θα επηρεάσει την χώρα μας την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, πράγμα που θα εμποδίσει κατά τόπους και την τέλεση της καθιερωμένης παρέλασης.

Τετάρτη 27/10/10

Από 04:00 έως 11:00

--Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού πρώτα στο Ιόνιο και στην συνέχεια στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτ.Ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες φαινόμενα αυτά αργά το πρωί θα επηρεάσουν και ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Πελοποννήσου καθώς και την θάλασσα των Κυθήρων και δυτικό Κρητικό πέλαγος.

11:00-18:00

--Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες της δυτικής χώρας θα επεκταθούν ,στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στο δυτικό Αιγαίο. Περισσότερες καταιγίδες στα κεντρικά και νότια κυρίως θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ στα βορειότερα τμήματα οι βροχές θα είναι περισσότερο σταθερού χαρακτήρα αλλά όχι ανάλογης έντασης.

18:00 - 00:00

Μέχρι τις πρώτες βράδυνες ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με εξαίρεση τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και την Ανατολική και βόρεια Κρήτη. Στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί στο Ν.Ιόνιο την Πελοπόννησο, την Αττική καθώς και το ΝΔκό Αιγαίο. Προς τα μεσάνυχτα αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στην Β.Χώρα με σημαντικές βροχές μεγάλης διάρκειας  ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά , μάλιστα στα βουνά της Δυτ.Μακεδονίας βαθμιαία έως και τα 1200m.Καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές του Β.Αιγαίου+Θερμαϊκός κόλπος.

Πέμπτη 28/10/10

Βασικό χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι τις πρωινές ώρες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ανατ.Αιγαίου, οι ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Δυτ.&Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα και της Ηπείρου υψόμετρα των χιονοπτώσεων αναμένεται να κατέβουν έως και τα 1200m ,στην Δυτ.&Κεντρική Μακεδονία.Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους  στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατ&Κεντρ.Στερεάς,σε υψόμετρα άνω των 1500m. Άλλο βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η ταχεία ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο φτάνοντας έως και τα 9 πρόσκαιρα 10Bf.

Επισημάνεται μετά από το επερχόμενο διήμερο κακοκαιρίας αναμένεται ένα μεγάλο διάστημα με ήπιο καιρό στην χώρα μας που θα διαρκέσει και τις πρώτες τουλάχιστον 5 ημέρες του Νοέμβρη.

http://www.kerpini.gr/line.gif

  Επιστροφή στην Αρχή
Top