Κατηγορία // ( Ειδήσεις ) :  5 Σεπτεμβρίου 2010

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου

             Εορτάζει η Παναγία Πλατανιώτισσα                

http://www.kerpini.gr/new.files/new.files/6.jpg

    Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου εορτάζει το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στο ομώνυμο τοπικό διαμέρισμα του Δήμου Καλαβρύτων δίπλα στο χωριό Κερπινή. Την ημέρα εκείνη θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία.

        Ο Ιερός Ναός που σχηματίζεται μέσα στην κουφάλα φωτίζεται από ένα μικρό παράθυρο στα νοτιοανατολικά του δένδρου και από τη μικρή πόρτα που βρίσκεται βορειοδυτικά.  Ο εσωτερικός χώρος του πλατάνου δεν είναι ομαλός και σε μερικά μέρη σχηματίζει ημικυκλικά κοιλώματα.
      Το εσωτερικό του Ιερού Πλατάνου διαιρείται σε δύο άνισα μέρη: Το Άγιο Βήμα, όπου ο Ιερέας μαζί με το βοηθό του τελεί τη Θεία Λειτουργία και τον Κυρίως Ναό, όπου χωρούν άνετα 15 προσκυνητές. Το μήκος της κοιλότητας του Ιερού Πλατάνου και συνεχόμενης κουφάλας του πρώτου πλατανιού είναι 8 μ.
     Το πλάτος αγγίζει έως και τα 3 μέτρα. Έτσι αν χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο χώρος, 20 περίπου προσκυνητές χωρούν στον Ιερό Ναό. Όπως μπορεί κανείς να δει απ᾿ έξω, το Μεγάλο Ιερό Πλατάνι αποτελείται από τρία δένδρα.

     Ολόκληρο το Ιερό Πλατάνι καλύπτει έκταση μισού περίπου στρέμματος, ενώ μαζί με τα άλλα τέσσερα η έκταση τους φθάνει περίπου στα τέσσερα στρέμματα. Έτσι τα πανύψηλα κλωνάρια και των 5 τεράστιων δένδρων δημιουργούν ένα πανύψηλο φυσικό τρούλο που σχεδόν δεν επιτρέπει να περάσουν οι ακτίνες του ηλίου.

     Καθώς ο προσκυνητής μπαίνει στον Ιερό Ναό, δεξιά και τρία μέτρα πάνω από το έδαφος παρατηρεί μία ιδιαίτερη κοιλότητα βάθους 30 εκ. και ύψους 70 εκ.
    Στην κοίλη και λεία επιφάνειά της, είναι τυπωμένη ανάγλυφη, αμετάβλητη στους αιώνες και αχειροποίητη η Εικόνα της Θεοτόκου, πού κρατά στα χέρια της το Θείο Βρέφος.
    Το κεφάλι της Παναγίας βλέπει προς τα δεξιά, όπου και το χέρι της που βαστάζει το βρέφος.

    Η Εικόνα είναι πανομοιότυπη με την ονομαστή ανάγλυφη Εικόνα του Μεγάλου Σπηλαίου

 

  Επιστροφή στην Αρχή
  Top