Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας μέσα από ιστορικά αρχεία 

και

η σημαία-λάβαρο της Κερπινής

 που κατά πολλούς υψώθη στην Αγία Λαύρα ,μέσα

από στοιχεία  της «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗΣ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑΣ» ΤΟΥ 1906

 

 

http://3.bp.blogspot.com/-HPRGzbiz8e8/TVknXzeZOlI/AAAAAAAAEfE/JFmyn5JzArw/s600/photo-06.jpg


Από τα ιστορικά και μοναδικά αρχεία της Μονής Αγίας Λαύρας – που σίγουρα οι σύγχρονοι ιστοριοδίφες δεν ανέτρεξαν-, βρίσκουμε πλούσιο υλικό και μοναδικά στοιχεία χειρόγραφα αγωνιστών, προκρίτων μοναχών και άλλα για την περίοδο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της επαναστατικής περιόδου 1821.

Εκεί υπάρχουν πολλές αναφορές αλλά και η αλληλογραφία των οπλαρχηγών με τη Μονή για συντονισμό ενεργειών αλλά και του τρόπου δράσεως των επαναστατών.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε τόμους ολόκληρους καταγράφοντας το πλούσιο υλικό από τα αρχεία του Μοναστηριού.

........

Σύμφωνα λοιπόν με το αρχείο της Μονής (κώδιξ 1703) το Λάβαρο αποτελούσε προσφορά των Ελλήνων της Σμύρνης κατά τα τέλη του 16ου αιώνα. Η παράσταση του λαβάρου αποδίδει την Κοίμηση της Θεοτόκου –μνήμη της οποίας τιμά η Μονή- και είναι επίμηκες ορθογώνιο (1,20 μήκος και 0,95 πλάτος) με μεταξωτά κρόσσια και διανθισμένο από πολύτιμα υλικά!

http://1.bp.blogspot.com/-7mENvbpIDVM/TVkk4N7OCTI/AAAAAAAAEe8/eVSmdYfY6f0/s400/agia_lavra_lavaro.jpg

Το ιερό λάβαρο πολλές φορές έγινε βορά λεηλασιών. Το 1772 καταγράφετε η πρώτη υφαρπαγή του στην Μολδοβλαχία. Οι μοναχοί της μονής με την αρωγή του Πατριαρχείου και μοναχών της Μολδοβλαχίας το εξαγόρασαν με την ανταλλαγή άλλων κειμηλίων της μονής. Το 1780 αντίστοιχο περιστατικό με την μεταφορά του αυτήν τη φορά στην Ήπειρο. Το 1826 και κατά την πυρπόληση του μοναστηριού από τον Ιμπραήμ το λάβαρο διεσώθη τελευταία στιγμή χάριν των μοναχών Αθανασίου και Δανιήλ οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Κάμηλο της Ιθάκης. Σήμερα φυλάσσετε στο φυσικό του χώρο σε ιδική προθήκη και αποτελεί το ιστορικότερο κειμίλιο της μονής.

Το 1844 με δημοσίευμα!!! της εφημερίδας «ΚΑΙΡΟΙ» , αμφισβητήθηκε το λάβαρο και ανέφερε πως το λάβαρο της ορκωμοσίας ήταν η σημαία των Κερπενιτών (αγωνιστές της Κερπινής Καλαβρύτων) -αμφισβητήθηκε προς αποφυγή παρεξηγήσεων το λάβαρο που χρησιμοποιήθηκε και όχι το γεγονός της επανάστασης-.

http://1.bp.blogspot.com/-ObyY_2gWwuY/TVkk3vkPnaI/AAAAAAAAEe4/_x--A4TJThM/s200/2122586160_pic.jpg

Με αφορμή του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και προς αποκατάσταση της αλήθειας ξεκίνησε έρευνα και αναζητήθηκαν πρώτα απ όλα οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που βρίσκονταν ακόμα εν ζωή.

Οι μάρτυρες που κατεγράφησαν και πιστοποίησαν το γεγονός της χρησιμοποίησης του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας ως επαναστατικής σημαίας, αλλά και του γεγονότος της επανάστασης της 21ης Μαρτίου 1821 είναι σύμφωνα με τα αρχεία της Μονής οι:

Αντιστράτηγος Β.Πετιμεζάς , Σπύρος Καρασπύρος, Μπολιαρίτης, Σταμάτης Μποτιώνης, Καλλιμάνης εκ Σαββανών, Θεοδ. Ανδρικόπουλος, Π. Κασκανδραμης, Π. Θεοδωρόπουλος από του Φίλια, Πρόκριτος Κ. Παπαδαίος από Μαζέικα, Γιαννάκης Λαμπρόπουλος εκ Παγκρατίου, Αν Παπανικολάου, Απ.Παναγόπουλου εκ Βυσωκάς, ο τότε (1821) διάκονος του Π.Π.Γερμανού και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόφιλος Βλαχοπαπαδόπουλος, ο Αλεξ. Δεσποτόπουλος από το Αίγιο ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας 25η Μαρτίου 1881 και συγκινημένος θυμήθηκε την ιστορική εκείνη ώρα αφού και ο ίδιος είχε ορκισθεί. Μαρτυρεί όμως και το ίδιο το λάβαρο που φέρει τούρκικο βόλι κατά την επίθεση στα Καλάβρυτα (21/3/1821) και είναι εμφανέστατο ακριβώς στο κεφάλι του αριστερού Αγγέλου της εικόνας του.

Αυτά τα ολίγα αγαπητοί για την αποκατάσταση αληθινών γεγονότων με ιστορικά και αδιάσειστα στοιχεία.

πηγές: ιστορικό αρχείο ιεράς μονής Αγίας Λαύρας

http://www.kalavrytanews.com/του Νίκου Π. Κυριαζή -

 

 

Δείτε επίσης   εδώ  (σε PDF) τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο για την σημαία-λάβαρο της Κερπινής

 που κατά πολλούς υψώθη στην Αγία Λαύρα  και την σημασίας της...

 

Η «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΠΕΤΗΡΙΣ»

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ από Ιστορικής απόψεως ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Δ.Φ. Γυμνασιάρχου το 1906.

Στο Κεφάλαιο Συμπληρωματικά επί του Δήμου Κερπινής (σελ.252-254)

σχετικά με την Σημαία από την Κερπινή και τις διαμάχες, απόψεις και μαρτυρίες που καταγράφει.

 

         

Στην Επετηρίδα μεταξύ άλλων διαβάζουμε :

" Στην Κερπινή φυλάσσεται Λάβαρο εξ υφάσματος μεταξωτού ,παριστάνον τον Άγιον -Γεώργιον  και τον Άγιον -Δημήτριον εφίππους από το ένα μέρος και εκ του ετέρου την Αγίαν -Ανάστασιν ,κεντημένον από μετάξι και χρυσόν, εν λεπτότητι τέχνης εξειργασμένον"...

 

   πηγή: http://www.kalavrytanews.com/του Νίκου Π. Κυριαζή -  και  "Καλαβρυτινή Επετηρίδα" του Γεωργίου Παπανδρέου