Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

 Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ  2012

   31 ΜΑΡΤΙΟΥ 20:30  

 

Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης, πού πρέπει να οχυρωθούμε; Πού να ψάξουμε για το πολύτιμο αντίδοτο στην απαισιοδοξία;

Θα λέγαμε, εκεί που βρίσκονται οι πηγές της ζωής.

Για εμάς αυτός ο τόπος είναι η ελληνική φύση, με τις αμέτρητες εναλλαγές της. Δεν είναι μόνο τα μαγευτικά τοπία, τα ζώα και τα φυτά – είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα. Με άλλα λόγια, εκεί μπορεί να βρίσκεται το μυστικό για ποιότητα ζωής, βιώσιμη ανάπτυξη, ποιοτικό τουρισμό.
Σήμερα πολλοί μπορεί να θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος «πολυτέλεια». Είμαστε από την απέναντι πλευρά. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον και ό,τι μας δίνει αυτό. Μπορούμε να σώσουμε «τη σκιά», «το μέλι», «την εκδρομή», «το λάδι», «την υπερηφάνεια».
Με αυτό το σκεπτικό δίνουμε ειδικό χαρακτήρα φέτος στην ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης καλώντας τους πολίτες να πάρουν μέρος με το δικό τους μήνυμα. Το μήνυμά τους για αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορούμε να σώσουμε στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου, στις 20:30, ενώνουμε τα μηνύματα και τις δυνάμεις μας και σβήνουμε τα φώτα για μια ώρα! Αυτό θα είναι το συνθηματικό μας, για την επόμενη μέρα που θα είναι μέρα συμμετοχής και δράσης.

  

Τι ακριβώς όμως είναι το Earth Hour;

 

Αρχικά επρόκειτο για μία τοπική κινητοποίηση, όπου όλοι  οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης του Σίδνεϊ έλαβαν την απόφαση να κατεβάσουν τους διακόπτες σε μία προκαθορισμένη ώρα, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα σε όλον τον πλανήτη για τα αποτελέσματα που μπορούμε να επιτύχουμε όταν δρούμε συντονισμένα για την προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα πλέον η δράση αυτή έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις στην οποία συμμετέχουν πόλεις, σχολεία, φορείς, επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένοι κάτοικοι από ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι λοιπόν και φέτος σας καλούμε:

Nα κατεβάσετε όλοι τους διακόπτες για 1 ώρα (20.30-21.30), το βράδυ του Σαββάτου της 31ης Μαρτίου 2012. 

Πέρα από το όποιο μετρήσιμο θετικό αποτέλεσμα επιφέρουμε για το περιβάλλον, το πραγματικό νόημα αυτής της παγκόσμιας κινητοποίησης είναι η ευαισθητοποίηση για την εξοικονόμηση ενέργειας και η δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Είναι σε όλους σαφές ότι με μία ώρα κινητοποίησης δεν πρόκειται να λυθούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα του πλανήτη, όμως μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα για συλλογική δράση και υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών στην καθημερινότητά μας.

 

Κάθε ώρα είναι ώρα της Γης

 

Σας παρακαλούμε να προωθήσετε την ενημέρωση για το Earth Hour σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.