Οικογένεια Ζαΐμη.

Ο Αρχοντικός Πύργος της οικογένειας Ζαΐμη πριν μερικά χρόνια .

(Σήμερα δυστυχώς έχουν απομείνει μόνον ερείπια λόγω εγκαταλείψεις του)

     Αρχοντική οικογένεια της Αχαΐας, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αλλά και μετά την απελευθέρωση. Ο τόπος καταγωγής της οικογένειας είναι η Κερπινή  Καλαβρύτων, χωριό το οποίο έχει αναδείξει σπουδαίες οικογένειες.

Η οικογένεια Ζαΐμη εμφανίζεται στο προσκήνιο, το 1730, όταν και ο Φίλιππος Ζαΐμης εκλέγεται πρόκριτος των Καλαβρύτων. Από το έτος εκείνο η οικογένεια Ζαΐμη απέκτησε το κληρονομικό δικαίωμα της δημογεροντίας, το οποίο φυσικά διατήρησε μέχρι το 1821. Η ακμή της οικογενείας αυξήθηκε σημαντικά με τον διορισμό του Ανδρούτσου Ζαΐμη σε μωρογιάννη, δηλαδή σε έπαρχο της Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης , αλλά και πριν το 1821 , η οικογένεια προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες. Βοήθησε οικονομικά την δράση της Φιλικής Εταιρείας ενώ πολλά μέλη της συμμετείχαν σε μάχες ως οπλαρχηγοί. Το 1824, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, πολλά μέλη της οικογένειας διώχτηκαν από τον Ιωάννη Γκούρα και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Στην ελεύθερη Ελλάδα πολλά μέλη της οικογενείας Ζαΐμη διετέλεσαν πρόεδροι της Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, βουλευτές , πρόεδροι Βουλής, δήμαρχοι, νομάρχες, πρόκριτοι κ.α. ενώ συνδέθηκαν με δεσμούς συγγένειας με σπουδαίες οικογένειες όπως: Ρούφου, Δεληγιάννη, Χαραλάμπη, Νέγρη, Αβέρωφ κ.α.

Τα σπουδαιότερα μέλη είναι:

·         Ανδρούτσος Ζαΐμης (συμμετείχε σε εξέγερση του 1751κατά των Τούρκων και αποκεφαλίστηκε)

·         Παναγιώτης Ζαΐμης αδελφός του προηγούμενου συμμετείχε και πέθανε στην ίδια επανάσταση το 1751

·         Δημήτριος Ζαΐμης (αγωνιστής του 1821)

·         Παναγιώτης Ζαΐμης (πολιτικός αδελφός του Ιωάννη)

·         Ιωάννης Ζαΐμης (Δήμαρχος Πατρέων και βουλευτής Καλαβρύτων).

·         Θρασύβουλος Ζαΐμης (Πρόεδρος της βουλής & Πρωθυπουργός της Ελλάδος).

·         Αλέξανδρος Ζαΐμης (Πρόεδρος της βουλής, Πρωθυπουργός της Ελλάδος & Πρόεδρος της Δημοκρατίας).

·         Ασημάκης Ζαΐμης (Βουλευτής & Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Μονοπωλίου).

·         Ανδρέας Ζαΐμης (Πρωθυπουργός της Ελλάδος).

·         Ανδρέας Ζαΐμης (βουλευτής Αχαΐας).

·         Θεόδωρος Ζαΐμης (πολιτικός και γιατρός)

·         Φωκίων Ζαΐμης (πολιτικός)

 

Ανδρέας Ζαΐμης

Ο Ανδρέας Ζαΐμης γεννήθηκε στην Κερπινή το 1791. Γιος του Ασημάκη Ζαΐμη, ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της επιφανούς οικογένειάς του. Μυήθηκε από τον Ανδρέα Λόντο στη Φιλική Εταιρεία το 1819 και συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία του Αγώνα.

Μαζί με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Συμμετείχε με δικό του στρατιωτικό σώμα στην απόκρουση του Δράμαλη και στη λύση της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου (Δεκέμβριος του 1822).

Υπήρξε μέλος της Α΄ και της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, του Εκτελεστικού Σώματος, αλλά και πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Ελλάδας μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια στην αρχή και αργότερα, μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη, μέχρι την άφιξη του Όθωνα. Στα χρόνια του Καποδίστρια συμμετείχε στο Πανελλήνιο, συμβουλευτικό όργανο του κυβερνήτη Καποδίστρια.

Τελείωσε την πολιτική του σταδιοδρομία την περίοδο του Όθωνα ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πέθανε στην Αθήνα το 1840.

 

Θρασύβουλος Ζαΐμης

mhtml:file://C:\Documents%20and%20Settings\alex\Επιφάνεια%20εργασίας\Φάκελος\Θρασύβουλος%20Ζαΐμης%20-%20Βικιπαίδεια.mht!http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Tsokos_-_Thrasivoulos_Zaimis.jpg/180px-Tsokos_-_Thrasivoulos_Zaimis.jpg

Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, έργο του Διονυσίου Τσόκου

Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης γεννήθηκε στην Κερπινή  Καλαβρύτων το 1825 και κατάγονταν από οικογένεια πολιτικών και αγωνιστών του '21. Ήταν γιος του Ανδρέα Ζαΐμη. Σπούδασε νομικά στην Γαλλία. Το 1850 έγινε βουλευτής Καλαβρύτων, πρόεδρος της βουλής, υπουργός πολλές φορές και πρωθυπουργός το 1869-1870 και το 1871. Ήταν ένας πράος και δίκαιος άνθρωπος. Πέθανε το 1880.

Αλέξανδρος Ζαΐμης

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/thumb/d/d0/Zaimis-Alex.jpg/180px-Zaimis-Alex.jpg

 (9 Νοεμβρίου 1855-15 Σεπτεμβρίου 1936) ήταν έλληνας πολιτικός που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, και ήταν γιος του Θρασύβουλου Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού, καθώς και εγγονός του Ανδρέα Ζαΐμη, επίσης πρώην πρωθυπουργού. Καταγόταν από την Κερπινή Καλαβρύτων και από οικογένεια με μεγάλο πολιτικό παρελθόν και συμμετοχή στην επανάσταση του 1821. Διετέλεσε βουλευτής Καλαβρύτων, Πρόεδρος της Βουλής, Αρμοστής της Κρήτης το 1906, πρωθυπουργός το 1897-1899, 1901-1902, 1915, 1916, 1917 και το 1927 και Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1929-1935. Η επιλογή του υπήρξε προσωπική απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου, αν και ήταν σε ηλικία μεγαλύτερος από τον Παύλο Κουντουριώτη, που κλήθηκε να αντικαταστήσει, και ο οποίος είχε ήδη παραιτηθεί για λόγους υγείας και γιατί ήταν ήδη αρκετά ηλικιωμένος. Ο Βενιζέλος με αυτόν τον τρόπο επέφερε την χαριστική βολή στην από την γέννησή της θνησιγενή Α' Ελληνική Δημοκρατία.

Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης πέθανε στην Βιέννη το 1936.

 

 

πηγές

 

 Επιστροφή στην Αρχή
  Top